Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Става драматично за пенсионерите, ако бюджетът не бъде актуализиран

Финансистът Борис Петров: Правителството трябва да удържа поголовните искания за субсидии

08.06.2022 | 20:49 Редактор: Тодор Петров

Финансистът Борис Петров се съгласи с твърдението на финансовия министър Асен Василев, че всеки държавен лев може да се проследи. Електронните плащания спокойно може да се следят, смята той. 

Според Петров обаче ще бъде драматично за хората с фиксирани доходи от пенсии, ако бюджетът не бъде актуализиран.

"Там относителният дял за храни и отопление е най-висок. Тези хора заслужават достойно пенсионно възнаграждение. Трябва да се одобри допълнителна субсидия за НОИ, но няма как да се увеличат пенсиите, ако не мине през Народното събрание", заяви финансистът в предаването "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че правителството трябва да удържа поголовните искания за субсидии, които няма как да се посрещнат с наличностите и макроикономическата рамка, която съществено се влоши заради войната в Украйна.

Непремерените искания водят до крах след няколко месеца, което никое правителство не е толкова късогледо да допусне, изтъкна Борис Петров.

"Инфлацията е почти 2,5 пъти по-високо от очакваното. Добре е приходите да бъдат разпределени справедливо и насочени където са най-необходими, прецизирани са чудесно. Дефицитът като дял от БВП се запазва. Има 1 млрд. лв. допълнителни средства, които влизат по Плана за възстановяване", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Петров добави, че на България ѝ трябва стабилно правителство с добър хоризонт. Но, по думите му, липсата на правителство няма да засегне фундаментите на финансовия сектор. Тя обаче ще засегне бюджетния сектор и хората, които зависят от бюджета, а това ще се отрази на икономическия растеж, защото ще спадне потреблението.

Контролът по бензиностанциите за 25-те ст. отстъпка ще е постоянен, защото сървърите им са свързани с НАП, отбеляза гостът на Ганиела Ангелова

"Лихвените проценти отиват нагоре, добре е да имаме резервен изход и да рефинансираме предварително част от падежиращите дългове. Защо да плащаме допълнително високи лихви след 6-7 месеца", заключи Петров.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК