Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шулева: Мерките са като изстрел във въздуха, липсва целево подпомагане

Несправедливостта между старите и новите пенсии ще бъде решена от 1 октомври, коментира тя

06.06.2022 | 20:59 Редактор: Здравко Черкезов

Несправедливостта между старите и новите пенсии ще бъде решена от 1 октомври. Това коментира бившият социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".

"Несправедливостта между старите пенсии, особено тези отпреди 2008 г. - там наистина разликата е много голяма и би следвало да се направи актуализация към бюджета. Предвижда се от 1 октомври да бъдат преизчислени с осигурителния доход от последните 12 месеца, което ще намали тази драстична разлика", обясни Шулева.

По думите ѝ ръстът на бюджетния дефицит ще доведе до данъчното плащане на пенсиите.

"Пенсиите ще се плащат от данъчни приходи, а не от осигуровки. Това ще окаже влияние на липса на достатъчно средства в други сфери, на които държавата трябва да обърне внимание – здравеопазване, образование... Ще вървим към данъчно плащане на пенсиите и каквито осигуровки си внасял, ще имат малък дял в бюджета, който НОИ ще трябва да разпределя за пенсии", изтъкна бившият социален министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Шулева антикризисните мерки са като изстрел във въздуха, тъй като липсва целево подпомагане.

"И нулевата ставка на ДДС, и тези 25 ст. не могат да бъдат за всички. Трябваше да има целево подпомагане, защото при такава кризисна ситуация има широки групи от населението, които трудно могат да посрещнат всички разходи за консумативи", категорична бе тя и предложи вид ваучер за консумативи:

"Дали човек ще го използва за храна, бензин, сметките за ток и парно - зависи от него и икономиите, които прави. Всичко друго е изстрел във въздуха, което няма да доведе до ефект", завърши Шулева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
blues brother
преди 1 година
тази съм я признал , че умее да пилее народни пари и да разтяга локуми. Сигнализирай за неуместен коментар