Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо никога няма визия за развитието на българската култура?

Коментар на актьора Симеон Владов и режисьора Бойко Илиев

30.05.2022 | 21:10 Редактор: Теодора Патронова

Актьори на протест - искат 50% скок на заплатите си. Ще предприеме ли властта необходимите мерки? 

Актьорът Симеон Владов изтъкна, че при тази инфлация трябва да се вдигат заплатите и хонорарите на артистите. 

"Аз се срещам с всякакви артисти и в държавни театри, и в частни. Понякога ми е мъка да изисквам от тези хора неща, за които ми трябват силни хора. Винаги сме били зад чертата на политиката на съответната партия, която завзема властта. Досега след така наречените промени не съм видял да има определена политика в областта на културата, освен че се опитаха по времето на Вежди Рашидов да я приравнят малко към пазара. Което има смисъл, но няма смисъл, когато е само към пазара. Аз ще се боря да я има културата, а за да я има, тя трябва по някакъв начин да се подкрепя", коментира режисьорът Бойко Илиев в "Денят ON AIR".

Владов подчерта, че няма визия за развитието на българската култура и образование вече много години наред, което зависи от властимащите. Според него Младежкият театър има нужда от тези помещения, а има толкова много държавни сгради за КЕВР. Той добави, че културата и образованието са натикани в миша дупка. Актьорът добави, че трябва да има реформа в театъра.

"Актьорът трябва да бъде обвързан с конкретни ангажименти. Да, може да бъде на трудов договор и на заплата. Той трябва да знае за какво излиза на сцената и за какво получава тези пари. Но много повече от тези, които получава сега. Но той сега се е примирил, защото му върви някаква заплата. Но трябва да изчезнат онези мъртви души, които ги има", заяви Илиев пред Bulgaria ON AIR.

"Аз съм член на Свободния артистичен съюз, който се опитва да обедини свободните артисти. Опитваме се да натиснем това министерство да направи регистър на свободните артисти в България, защото такъв 30 години няма. Бройката расте, защото всички висши театрални заведения бълват много млади актьори. За съжаление, две трети от тях остават без работа", обясни Симеон Владов.

Илиев отбеляза, че трябва да изискваме от държавата, но и от себе си. А Владов добави, че искат от държавата да се подсигури условия да развиват работата си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 1 година
Защото отчитат дейност, занимават се с нещо различно от култура. Сигнализирай за неуместен коментар