Актьори искат 1500 лв. минимална заплата, готвят протести

Може цялата гилдия да отидем пред Народното събрание, заяви Христо Мутафчиев

26.05.2022 | 19:50 Редактор: Елеонора Танева

Актьори готови на протест. По думите им Министерство на културата трябва да предприеме сериозни мерки за увеличаване на заплатите на артистите.

Средната заплата на един български сценичен артист е 900 лева, уточни Филип Аврамов.

"Ние учим 4 години, а взимаме заплата колкото хигиенист. Нямам нищо против хигиенистите, но да не забравяме, че нашата професия е една от най-трудните. Освен всичко останало, инфлацията в страната е толкова голяма, че фактически нашите заплати се стопяват преди да дойдат при нас", заяви Филип Аврамов.

От Асоциацията на артистите имат едно основно искане към Министерство на културата – заплатите на всички заети в бранша да бъдат увеличени с близо 50%.

"Нашето предложение към правителството е през актуализацията да осигури средства към Министерството на културата, за да може в нашия сектор началната стартова заплата да започва поне от 1500 лева, което също вече не е актуално. Но да речем, че все пак и ние трябва да направим някакъв компромис", предлага председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Ако исканията на актьорите не бъдат чути, от началото на следващия сезон се планират сериозни протестни действия.

"В противен случай, на есен ще организираме всякакви стачни действия под всякаква форма, включително и ефективна стачка", категоричен е  Филип Аврамов.

"Ние няма да затваряме театри, защото така ощетяваме само нашата публика. Но може цялата гилдия да отидем пред Народното събрание, но това са последващи стъпки и действия", уточни Христо Мутафчиев.

От Министерството на културата отказаха коментар по темата. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
валери
преди 1 година