Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Трябва опис на руските активи в България, можем да съществуваме и без руски газ

"Путин се надяваше, че войната ще свърши в рамките на една седмица", каза Иван Анчев

13.05.2022 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска Г-7 да изземе руски активи в помощ на Украйна, а подобна идея се прокрадна и в България.

"Това е идея, която трябва да бъде взета предвид, защото до момента България изостава по подобен тип действия. Почти няма държава в Европейския съюз, която да не е иззела някакви активи на Руската федерация. Отдавна съм радетел да бъде направено подобно нещо в България. Най-вече да бъде направен опис на руските активи в България", каза експертът по външна политика и сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му те не са никак малко.

"Щом имаме държава агресор, която нарушава постоянно по някакъв международните правила, би трябвало да бъдем солидарни. "Лукойл-Нефтохим" е отделна история, защото разбрахме, че това е швейцарско дружество. На хартия може да е швейцарско, но всички знаем, че това са руски капитали, които са вече десетилетна давност в България. Знаем, че това дружество не плаща данъци към България в продължение на десетилетия", допълни Анчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него ние нямаме полза от него.

"По това сега кой надава вой по договорени от премиера Кирил Петков американски газ, който ще влиза в България, може да видим кои са руските проксита не само в сферата на енергетиката, но и в българската обществена система. В САЩ няма механизъм, по който вицепрезидент или президент да нареди на компанията: "Продай на тези и на тези" Има хубава новина от Кирил Петков, тя е, че България може да съществува и без руски газ", подчерта експертът по външна политика и сигурност.

Той смята, че в дъното на корупцията седи именно руският модел.

"В следващите няколко месеца е гарантирана доставката на газ посредством различни способи. Дълги години се твърдеше, че "Лукойл" може да работи само с руски нефт. Оказа се, че не е така. Не искам да омаловажавам посещението на българския министър-председател във Вашингтон. Бих се радвал да виждам много по-често такива посещения, а не както се случва - на 3-4 години", добави Иван Анчев.

И подчерта, че не сме добър партньор в НАТО.

"За да си добър партньор трябва да бъдеш решителен, да ти вярват. Трябва да говорим за войната, в която е разделено българското общество. Ние сме разделени на русофили и украинофили. Путин се надяваше, че войната ще свърши в рамките на една седмица. Армията му буксува вече трети месец", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК