Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ако не се въведе 0% ДДС за хляба, прогнозите са за ежеседмично поскъпване

"Цените, които са валидни за днес, утре вече са по-високи", посочи Марияна Кукушева 

12.05.2022 | 21:28 Редактор: Ваня Кузманова

Колко още ще продължава да скача цената на хляба? 

"Цената през последните 5-6 месеца не се е покачила с повече от 50%, но разходите при електроенергията са 500%, на газа над 500%, цената на петрола е над 100% завишена. Цента на труда вече се покачи със 70-80%. Живеем във време на хиперинфлация. Изключително важна е тази нулева ставка, защото това означава, че цената на хляба ще намалее с 20% за крайния потребител", заяви Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите в студиото на "Денят ON AIR"

По думите ѝ, ако не се гласува тази нулева ставка ще има ежеседмично покачване на цената на хляба, защото това е единственото, което могат да направят хлебопроизводителите, за да не фалират. 

"Вече има фалирали фирми и тези фирми се увеличават с всеки изминал ден. Но така или иначе има достатъчно хлебари, които продължават да работят. Цените, които са валидни за днес, утре вече са по-високи", допълни Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

"Компенсациите за електроенергията не бъркат в държавния бюджет и не объркват с нищо сметките. Тези компенсации, които получаваме сега, колкото и недостатъчни да са, препокриват част от загубите, които трупа бизнесът", каза гостът. 

Кукушева изтъкна, че в момента борсовата цена на пшеницата е 750 лв. на тон. 

"Не вярвам да има зърнопроизводител, който да продаде на по-ниска цена, защото говорим за бизнес. В момента не е стартирало изкупуването на пшеница, а идва новата реколта. Големият въпрос е къде ще приберем новия добив. Очаква се цената на новата реколта наистина да е по-висока", прогнозира Марияна Кукушева. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК