Министър Иванов: Няма опасност да останем без хляб, новата реколта ще бъде добра

Земеделският министър подкрепя хлебопроизводителите в исканията им за намаляване на ДДС

06.05.2022 | 16:36 Редактор: Теодора Патронова
Министър Иванов: Няма опасност да останем без хляб, новата реколта ще бъде добра

Не е реална опасността цели региони в страната да останат без хляб. Това заяви край Лясковец министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на предупреждението на хлебопроизводители за фалити и увеличение на цената на хляба с над 25 процента. С актуализацията на бюджета аграрното министерство ще настоява данъкът върху добавената стойност за хляба и храните да бъде намален от 20 на 9 процента.

Проблемите на хлебопроизводителите са основно заради увеличаващата се цена на природния газ, а държавата ще намери механизми, за да ги компенсира, заяви Иванов.

"Правителството в момента работи усилено в тази посока. Аз не смятам, че има реална заплаха ние да останем без хляб, още повече, че България е нетен износител на пшеница. Ние имаме достатъчно количество. Новата реколта се очаква да бъде много добра. Няма обективни предпоставки да се случи подобно нещо", добави той.

Земеделският министър подкрепя хлебопроизводителите в исканията им за намаляване на ДДС като мярка срещу галопиращите цени на храните. Според Иван Иванов по темата има разбирателство в управляващата коалиция, съобщи БНР.

"На актуализация на бюджета ще настояваме изрично нашата парламентарна група и БСП като част от коалицията да бъде намален ДДС на основните хранителни стоки, не само на хляба. Последно разговаряхме за 9 процента", поясни министърът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК