Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

На коалиционен съвет ИТН ще предложи 50 лв. добавка за всяко дете, 0% ДДС за хляба

В момента само държавата печели и забогатява, защото има събираемост, заяви Кирил Симеонов

12.05.2022 | 21:08 Редактор: Елеонора Танева

В петък ще се проведе коалиционен съвет, на който ще бъдат обсъдени конкретни мерки за справяне с кризите. 

"На предишния коалиционен съвет си оставихме вратичка за предлагане на нови мерки. Една от тях е увеличаване на прага по задължителна регистрация на 100 000 лв. Сред другите предложения са освобождаване на акциз на електрическата енергия, и този на газа, който се използва за моторно гориво", каза депутатът от "Има такъв народ" Кирил Симеонов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в момента само държавата печели и забогатява, защото има събираемост. От партията на Слави Трифонов още утре ще внесат свои предложения, с които да се подобри социалното и икономическо положение на бизнеса и гражданите.

"Вместо конвенционалното швейцарско правило за увеличение на пенсиите, да се избира по-високото - пенсионерите наистина да бъдат защитени. Да има добавка от 50 лв. за всяко дете, при поне един работещ родител. За битовия газ и електроенергията - ставката да се намали на база референтната стойност от миналата година. Трябва да се подпомагат уязвимите групи. Също така предлагаме освобождаване от данък, когато печалбата се реинвестира в подобряване на конкурентоспособността например", добави Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се въведе 0% ДДС за хляба. 

"Още утре предлагаме 0% ставка на хляба и хлебните изделия, не може на хазарта да е 0%, а на хляба - не. Така ще падне и цената за крайния потребител. Също така може да се въведе 5 % ставка за плодове и зеленчуци биопроизводство", добави депутатът от ИТН.

Симеонов уточни, че в момента има 900 млн. лв. и актуализация на бюджета ще има. 

"За нас интересът на гражданите и бизнеса трябва да са на първо място. Трябва да загърбим всякакви дразги, за да спасим положението. Актуализация на бюджета ще има, ние сме длъжни да намерим пари. Ситуацията е изключително динамична", каза народният представител.

И е убеден, че въвеждането на еврото не е под въпрос.

"Политическото решение за еврото е взето отдавна. Влизането в Еврозоната има много предимства за България. В момента няма информационна кампания, дебат от експерти. Хората трябва да са запознати с ползите. Но присъединяването трябва да стане в подходящия момент", допълни Симеонов.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК