Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гери Стоянова: Няма генерална стратегия за културата, чакаме я десетилетия

Много е важно да сме смирени, не ние към другите хора, а самите ние към себе си, каза актрисата

25.04.2022 | 20:45 Редактор: Елеонора Танева

На Велики понеделник с актрисата Гергана Стоянова говорихме за духовния пост, правенето на добро, без да очакваме да ни се върне.

"Много е важно да сме смирени, не ние към другите хора, а самите ние към себе си. Трябва да подредим собствения си дом и душичка. Това, че ние не сме намерили центъра в душата си, е големият проблем. Престанахме да забелязваме празниците, престанахме да си ги създаваме", каза Гергана Стоянова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че промяната започва от дома и възпитанието.

"Когато моята майка влизаше в стаята, лампите започваха да светят по-силно. Всичко идва от семейството и средата. Хората се променят от някаква драматична ситуация в живота им. Когато стигнат дъното, търсят светлината и после казват - "Живеем втори живот". Някои хора съзнателно търсят дъното, за да могат да се оттласнат. Но защо трябва да е така, а не първият живот като втори да се живее", каза актрисата пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че една от най-големите ценности е човек да прави добро. Но не с очакването, че то ще му се върне. И допълни, че постът, който човек спазва, не трябва да е само физически. 

"Има хора, на които от устата им излиза само негативизъм и се оплакват. Постът е в главата. Страстната седмица я минах в истински пост, последните 3 дни тримирих. Постът на душата е сложен", добави Гери Стоянова. 

Тя коментира и ставащото в сферата на културата у нас. Не приема обясненията, че министърът няма опит и затова се държи по начина, по който го прави. 

"Там никой не е отишъл за да трупа опит, а за да върши работа. Трябва да дадем време, за да се ориентират в обстановката, а не да трупат опит. Предполага се, че те познават материята. Този период мина. Там трябва да бъдат хора, които отдавана са се ориентирали в обстановката и действат по същество. Казват, че в България няма училище за политици, но има "Политология", обаче малко от завършилите стават политици", коментира актрисата.

Като голям проблем тя очерта липсата на ясен план и визия за бъдещото на културата. 

"Това, което виждаме, е глобални неща като проблеми, които се решават на пожар, а не защото сме планирали да ги подобрим - планираме да подобрим ситуацията на свободните артисти. Цирковите артисти ги няма в нито един закон. Няма генерална стратегия за културата. Чакаме я десетилетия", припомни гостът.

В месеца на голямото четене актрисата е имала срещи с много деца. И е оптимист за бъдещето.

"Четящият човек е будният човек. Все още сме в месеца на голямото четене. Деца от 2 и 3 клас ми задаваха много интересни въпроси. Имаме много умни деца, просто не трябва да ги съсипваме с лош вкус", завърши актрисата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК