Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Планът "Прозрачност" дава контрол на гражданите върху местната власт

За него разказа областният управител на Пловдив Йордан Иванов

12.04.2022 | 21:12 Редактор: Здравко Черкезов

Какво означава планът "Прозрачност" за българските общини? 

"Означава осветляване работата на общинския съвет и общините. Означава връчване на повече граждански контрол в ръцете на всеки български гражданин. И най-вече – прозрачност при разходването на всеки лев данъци", посочи областният управител на Пловдив Йордан Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Планът "Прозрачност" предвижда всяко едно заседание на общинския съвет, което не е закрито, да се излъчва на страницата на съответната община; всяко едно гласуване в общинския съвет, което не е тайно, да бъде поименно.

"Нека всеки български гражданин знае как е гласувал неговият съветник. Тези дерибейщини съм ги виждал както на територията на Пловдив-област, така и на цялата страна. Цели групи в общинския съвет лъжат своите гласоподаватели как са гласували за бюджета и други важни теми", изтъкна Иванов.

По думите му е най-важно да се осветли работата на общинските комисии. 

"Не на последно място, всяко питане към кмета, заедно с отговорите, които той дава на общинските съветници - трябва да стои в регистър на питанията към кмета. Предлагаме тези изменения, с които овластяваме всеки един български гражданин", подчерта областният управител на Пловдив, който е част от "Демократична България" (ДБ). 

"Това са промени, които са безспорни. Кой би отказал повече прозрачност!?", пита риторично Иванов на въпрос ще получи ли планът подкрепа сред коалиционните партньори.

Децентрализацията на общините е приоритет на ДБ: "Най-големият аргумент срещу децентрализацията са някаква местна дерибейщина и някакви местни мутри. Като контрапункт казваме: "Ето, повече прозрачност и осветляване работата на институциите". Имаме трайна позиция, че структурата на публичните финанси е изцяло по руски модел и казваме, че трябва да стане по европейски – парите да остават за местната общност", заяви областният управител на Пловдив.

"Когато една по-близка до хората власт разходва обществените средства, тя е по-лено контролиране от гражданите. Искаме най-близката власт да е най-лесно контролирана от гражданите", отбеляза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК