Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Вачков за РСМ: Не може да има приятелство, ако наричаш съседа си "татарин" и "окупатор"

"Процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да се развива много бързо", каза историкът

05.04.2022 | 21:13 Редактор: Жаклина Иванова

Кървавата рана в обществото ни е Северна Македония. Защо историците пак не се разбраха за общото минало?

Въпреки че сред определени кръгове имаше очаквания за по-сериозен напредък след заседанието на историческата комисия, реалните резултати бяха доста скромни. Може би очакванията идваха от това, че на предишната среща успяхме да финализираме как трябва да изглежда цар Самуил в учебниците в РСМ. Това каза директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му най-после е поет ангажимент от македонска страна, че ще се отрази основната теза в световната историография - че цар Самуил е продължител на Първото българско царство.

"Един от ключовите моменти е да се внесат промени в учебниците по история. Именно учебниците дават масовата представа на един гражданин в дадена държава за неговата история", посочи проф. Вачков.

Събеседникът е на мнение, че ако се внесат корекции в учебниците, които да бъдат в посока коректност по отношение на историческите изводи и създаване на приятелска атмосфера, ще бъде постигнато много в отношенията между Северна Македония и България.

"Четвърта година работи комисията. За тези години не се направи никаква сериозна крачка да се подготви населението на РСМ, че това е историята и че има една друга гледна точка, която е по-аргументирана", подчерта проф. Вачков пред Bulgaria ON AIR.

Процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да се развива много бързо, смята той. "Историците се опитваме да приложим на практика Договора за приятелство и добросъседство. Няма как да има приятелство, ако наричаш своя съсед фашист, окупатор, татарин", каза проф. Вачков.

Той изрази съмнения, че е възможно историците в РСМ да бъдат подложени на натиск и да се страхуват да предприемат на практика промени и да финализират препоръките.

За преброяването в РСМ проф. Вачков изтъкна, че има много хора, които се пишат българи поради икономически причини, а всъщност нямат самосъзнанието, че са такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Проф. Вачков, тази ***, гадна политика срещу нас българите, кога ще спре? Кога България ще има своя собствена политика, и кога мафията ще изчезне? Кога запада ще престане да цица от нас? Кога ще се намерят родолюбци, които истински милват за държавата ни? Сигнализирай за неуместен коментар