Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Конституционалист: Съдебната власт да се съобразява с държавното управление, няма натиск върху ВСС

"Главният прокурор има своята възлова роля", посочи д-р Орлин Колев

31.03.2022 | 20:57 Редактор: Жаклина Иванова

Пореден задочен сблъсък между правителството и прокуратурата. Кой ще изгуби най-много от този конфликт?

"Със сигурност от конфликта и войната печеливша страна едва ли би могла да се намери. Доколкото говорим за държавно управление и държавно функциониране, тази "институционална война" добива други мащаби. Максимата, че в един конфликт няма невиновна страна, сякаш тук не е приложима", каза преподавателят по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че във формата на държавното управление основна роля играят законодателната и изпълнителната власт. И добави, че съдебната власт винаги е стояла встрани и следва да се съобразява с държавното управление.

"Това, което виждаме сега, е, че страните много умело се позовават на принципите на правовата държава и разделението на властите и черпят аргументи за своето поведение. Тези аргументи са частично взети от цялостната конструкция на правовата държава и на разделението на властите", коментира д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му при преструктуриране на съдебната власт в началото е можело да бъде поставен въпросът дали персоналният субект е бил причината за исканите реформи.

"Главният прокурор има своята възлова роля в съдебната власт. На практика безспорно не може да се търси промяна само в името на Иван Гешев, но може да се постави въпросът от другата страна - дали въпреки Гешев може прокуратурата да действа? Очевидно е силно затруднена", смята гостът в студиото.

Д-р Колев подчерта, че по никакъв начин не се упражнява политически натиск върху ВСС.

"Немалко са примерите в миналото, когато новата власт прави промени, включително и да прекратява мандати. Докато тук това управление не си позволи да прекрати предсрочно мандата на ВВС, въпреки че можеше това да се случи", уточни той.

За спецсъдилищата д-р Колев отбеляза, че се създават там, където обществото има нужда от тях, и идеята им е да се борят срещу висшите държавни органи и корупцията там.

"В момента, в който този съд не успее да постигне целта си, трябва да бъде реформиран. Едно подобно специализирано правосъдие не трябва да се толерира толкова добре, защото появата му означава, че общите съдилища не могат да се справят с този проблем", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК