Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В Украйна се случва сирийският сценарий? Путин трябва да преглътне поражението

"Руската армия не постигна своите първоначално заложени цели", каза Милен Керемедчиев

29.03.2022 | 21:13 Редактор: Искра Ангелова

Русия изпълни една стотна от заложения план, който беше за едно много мащабно настъпление и отцепване на близо 40% от украинска територия. Но този план не сработи и те трябваше да пристъпят към План Б, който беше, че на всяка цена трябва да превземат Мариупол, което стана с унищожаване на целия град, но беше важно той да бъде превзет и да се свърже Крим с Донецк и Луганск. Това каза бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че руската армия не е постигнала своите първоначално заложени цели.

"Видяхме, че тя започна да се изтегля, да загражда големите градове и да ги подлага на много сериозен ракетен обстрел, и да не вкарва жива сила, докато не постигнат максимални разрушения. Това е сирийският сценарий. Не можем да кажем, че руската армия постигна грандиозен успех в Украйна, точно обратното. Видя се, че на определени места имаше не само отблъсване, но и контраатаки", допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако Путин и Зеленски седнат на масата за преговори, ще е пробив.

"Спомняте си по какъв начин подходи самият Путин, когато обяви, че започва т.нар. "специална военна операция". Той нарече президента и неговото обкръжение "върхушка", той постави под съмнение съществуването на управлението на Украйна. Нарече го индиректно наркоман. Така че заравянето на тази томахавка ще е много трудна задача, защото Путин трябва да преглътне това лично поражение и да се изправи очи в очи с човек, който не желае да го признае за легитимен", категоричен е бившият зам.-външен министър.

А според него ще има предварително споразумение.

"Украйна и преговарящият екип казват, че иска да се проведе референдум по всички тези точки. Това е сериозен препъникамък, защото лично видях какво е озлоблението на бягащите украински бежанци. Те отказват да кажат на руски "Благодаря", отказват да говорят руски. От началото на войната в Унгария са влезели 700 000 бежанци. В пика на това бягство на пунктовете хората са обслужвали по 3 000 човека на час"

Той подчерта, че има спад на бежанците.

"Русия продължава да плаща външния си дълг в долари, тя не е преминала в тази заплаха да ги плаща в рубли. Русия има да плаща лихва по своя външен дълг в размер на 466 млн. долара и да плаща главница от 2 млрд. долара. Ако се спре кранчето, се спира приток от 700 до 1 млрд. долара на ден, които са приходите от продажбата на нефт и газ в руската икономика", посочи Милен Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
и защо са готови да признаят независимостта на Донбас и Крим също ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 4
москва
преди 2 години
Щом Путин губи войната ,защо Украйна се отказва от НАТО?:-))))) Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години