Русия намаля драстично военното присъствие, идва ли краят на войната?

Пробив на преговорите в Истанбул в 34-ия ден на инвазията

29.03.2022 | 20:11 Редактор: Искра Ангелова

Пробив на преговорите в Истанбул в 34-ия ден на войната. Възможна среща между Путин и Зеленски, по-рано от планираното, допусна Москва в първия ден от подновените преговори в Турция. Това може да стане едновременно с подписването на мирен договор на ниво външни министерства, а не след това, както първоначално беше заявено. 

Русия ограничава и военните действия. В ход е и изготвянето на договор за неутралитет и неядрения статут на Украйна. Киев очерта червените линии, които няма да пристъпи. След очевидния напредък на срещата очи в очи има съживяване и на финансовите пазари, петролът поевтиня. Но навечерието на новия кръг от преговори беше помрачено от взаимни обвинения за отровени членове на преговарящите екипи. Очакваше се разговорите да продължат и в сряда, но засега този кръг е приключил.

Според Москва разговорите в Истанбул, продължили повече от три часа в президентския дворец Долмабхче, са били конструктивни. След края им Русия обяви, предприема две стъпки за деескалация на конфликта, посочи главният преговарящ от руска страна. Едната е среща очи в очи на президентите на Русия и Украйна.

"Руската делегация получи в Истанбул ясно формулирана позиция и предложения от украинска страна, които ще бъдат проучени и доведени до вниманието на ръководството на страната. При условие за бърза работа по договора и намиране на компромис, възможността за сключване на мир ще стане по-близка", каза ръководителят на руската делегация Владимир Медински.

Вчера външният министър на Русия посочи, че среща лице в лице Путин - Зеленски би била контрапродуктивна, но днес вече настроенията, изглежда са други. Следващата стъпка е ограничаването на военните действия на север - в Киев, и тотално обсадения и почти сринат със земята Чернигов.

"Поради факта, че преговорите за подготовката на Договора вече са в практическа фаза, беше взето решение за радикално намаляване на военната активност в Киевско и Черниговско направление. И от Истанбул украинската страна отново повтори - готова е да има неутрален статут, ако Русия ѝ предложи гаранции за сигурност. Това значи на територията на страната да не бъдат разполагани чуждестранни военни бази", подчерта зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин.

Киев предлага и през следващите 15 години да се проведат консултации за статута на анексирания от Русия Крим. Всичко това може да влезе в сила само при напълно прекратяване на огъня. Като потенциални гаранти могат да станат Полша, Израел, Турция и Канада.

"Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна", коментира съветникът на президента на Украйна Михаил Подоляк.

Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат гласувани на референдум. Разговорите бяха организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган. Преди срещата той призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Българофил
преди 2 години
Като на медия, която трябва да се списва на правилен български език, ви обръщам внимание, че не се казва "намаля", "оценя", а "намалява" и "оценява". Не ставайте за смях още в заглавието! Сигнализирай за неуместен коментар