Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Очакваме повече туристи това лято напук на войната в Украйна

На добро сърце помещаваме бежанците, но мястото им не е в хотелите, подчерта Румен Драганов

29.03.2022 | 21:00 Редактор: Здравко Черкезов

Войната в Украйна ще удари ли туризма в България? Не, дори напротив – очакваме повече туристи това лято, заяви в предаването "Денят ON AIR" председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов.

От туристическия бранш са оптимисти за предстоящия летен сезон, тъй като през зимния сезон е отбелязан ръст от 44%. "Удвояването на туристите, което видяхме през зимата, ще го наблюдаваме и през лятото", смята Драганов.

Председателят на Института за анализи увери, че загубата на украински и руски туристи ще бъде наваксана от други страни, най-вече съседски.

"Украинците и руснаците са 5% от това, което е било в предходните години. Туризмът не се ползва от продукции, а от коронавируса. Разбира се, няма да е добре за нас, ако 200 предприятия не могат да произвеждат, защото техните работници да не могат да пътуват. Но освободената авиация, екипажи и интересът към нови дестинации увеличава интереса към България", посочи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото засегна и темата за бъдещето на кадрите в туризма, като според него парите за образование трябва да се обвържат с българската икономика. "Не сме чак толкова богата държава, че да плащаме на всички образованието", категоричен е председателят на Института за анализи в туризма.

По думите на Драганов, трябва да се търси начин за интеграция на украинските бежанци.

"На добро сърце помещаваме бежанците, но мястото им не е в хотелите. Не се прави така. Обричаме тези хора на дълъг престой и им даваме пари, но след третия месец какво правим с тях? Имат навика да поличават по 40 лв. на ден, но не сме ли направили останалите опити за специализацията - ще имаме проблем", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Подходът е правилен изначално, но Драганов обърна внимание, че в Европейската директива за бежанците е посочено, че на тях трябва да се дават пари, а не да се предоставя престой в хотели. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК