Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Туристическият бранш смята за нужен изцяло нов Закон за туризма

Секторът още се възстановява от пандемията, а войната донесе нови предизвикателства

22.03.2022 | 21:23 Редактор: Калина Донкова

Законодателството, касаещо туризма, трябва да бъде променено изцяло и няма нужда от кръпки. Това коментира в предаването "Директно" Павлина Илиева, председател на Обединение "Сдружение Бъдеще за туризма". 

Преди дни председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров заяви, че е отправил писмена покана към представителите на браншовите организации от туристическия сектор да се включат в обсъждането и изготвянето на нов закон за туризма.

Очакванията са браншовите сдружения да участват в създаването на Обществен съвет и работни групи, които ще бъдат сформирани по направленията туроператори, хотелиери, ресторантьори, екскурзоводи и планински водачи.

Секторът е един от най-потърпевшите от пандемията. Сега пред него има и нови предизвикателства заради войната в Украйна. Браншът очаква сериозни загуби заради затворени пазари като Русия и Беларус.

По-рано днес Европейската комисия гласува отпускането на целева помощ за туроператорите в размер на 25 млн. лв. Средствата са предвидени за справяне с последиците от пандемията.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК