Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От правителството се изисква твърде много, а коалицията не сработва?

Коментар на политолога проф. Мария Пиргова и социолога доц. Антоний Гълъбов

21.03.2022 | 20:23 Редактор: Жаклина Иванова

Кризи, трудности и неразбирателства. Как се справя управляващата коалиция и какво да очакваме на политическата сцена?

"Партиите винаги имат различни виждания, противоречиви дори. Тук виждаме и една добра работа, сработване между ляво и дясно. "Продължаваме промяната" и премиерът успяват да овладеят различните виждания, това правителство нямаше 100 дни толеранс по отношение на общественото мнение", заяви политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея от правителството се изисква страшно много, а то самото е подложено на изключително много критики.

"Много кризисни обстоятелства се използват от опозицията не по най-добронамерения начин. Имаме задълбочаване на редица кризи и очаквания те да се задълбочат... те не могат да бъдат приписвани на правителството", уточни проф. Пиргова.

Социологът доц. Антоний Гълъбов каза пред Bulgaria ON AIR, че при тази конструкция е било напълно сигурно, че е нямало как коалицията да проработи, ако липсват две неща - как взема решение тя и кой носи отговорност за това.

По думите му повече от 100 дни обществото е свидетел на тежки провали как се вземат решенията.

"Не виждаме добра координация нито в кабинета, нито в управляващото мнозинство и правителството. Там, където липсва компетентност, се вижда. Коалицията не сработва и хората все повече виждат това", смята социологът.

Запитана дали "стои на масата" оставката на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков след ареста на Бойко Борисов, проф. Пиргова посочи: "Много бързо и лесно е да се мисли за оставка на вътрешен министър, който започва една дългосрочна акция. Затънали сме в корупция. Ако в нашата Конституция има един толкова сериозен пропуск - така че да обожествим главния прокурор, обществото трябва да се пребори с действията му, който е сложил една защитна стена пред разследването на корупцията".

И добави, че няма риск за оставка на Рашков.

Според доц. Гълъбов в момента наблюдаваме началото на дълъг и тежък политически скандал. А за причините за ареста на Борисов той уточни, че нямат връзка със сигналите на Европрокуратурата.

"12 години виждаме връзка на организирана престъпност със съдебна власт и с изпълнителна власт. Това, което наричаме мафия, е налице и не може да се предприеме никаква крачка от едно ново мнозинство - това на промяната. Видяхме, че главният прокурор зае позиция - да защитава Борисов до финала", коментира проф. Пиргова.

Политологът е на мнение, че следователи не излизат да разследват, защото главният прокурор слага бариера.

"Няма нормална демократична държава, в която някой да си позволява подобен език по отношение на съдебната власт - тя е независима. Нито изпълнителната власт, нито отделен министър може да си позволи да обяснява какво да прави магистратурата", убеден е социологът.

Доц. Гълъбов изрази притесненията си, че липсва сериозен задълбочен анализ на това до какво ще доведе закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК