Петков разкри какви показания е дал срещу Борисов, Горанов и Арнаудова

От държавното обвинение потвърдиха за Bulgaria ON AIR, че доказателствата по случая са получени

21.03.2022 | 17:37 Редактор: Здравко Черкезов

МВР отново внесе в прокуратурата документите за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. От държавното обвинение потвърдиха за Bulgaria ON AIR, че документацията е получена, след като по-рано оттам заявиха, че полицията не е поискала повдигане на обвинения. А премиерът Кирил Петков днес обясни защо е дал показания срещу тримата в четвъртък преди тяхното задържане.

Четири дни след задържането на бившия премиер Бойко Борисов, настоящият премиер обясни защо е дал показанията, с които започна акцията. Той получил доклад от финансовото министерство за занижен контрол при разходване на евросредства.

"Става ясно, че огромен процент от евросредствата – говорим за някои региони над 90%, има само един допуснат участник. Какъв е шансът един отворен механизъм, пазарен, където има проект с евросредства, 90% от всички възможни проекти да имат един участник. Това, ако не е очевадно манипулация или липса на контрол върху тези одити – не знам какво е", заяви той.

Петков отново отправи критики към прокуратурата, която все още не е разпитвала бизнесмена Васил Божков, който не веднъж е заявявал публично, че е бил изнудван от бившите управляващи. 

"Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света – някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува, Skype-връзките не са начинът за разпит. Българският данъкоплатец е платил щети от над половин милиард", посочи Петков.

В първия работен ден на седмицата от МВР за втори път внесоха в прокуратурата искания за обвинения на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. От там обаче отново видяха липси в документите. 

"Не съдържат подписи, няма име на разследващ полицай, само длъжност. Озаглавени са Постановления за привличане на обвиняем съответно на всяко едно от тези три лица. Има регистрационен номер от ГДНП, на който има днешна дата 21 март. Представени са и протоколи за разпит в качеството на свидетел на Борисов, Арнаудова, Горанов", коментира говорителят на СГП Десислава Петрова.

Според вътрешният министър Бойко Рашков още при първото искане внесено в прокуратурата всичко е било изрядно. 
 
"Това е една доста неприятна лъжа. Това е съпроводителното писмо, с което делото е изпратено в Софийската градска прокуратура на онази дата. В самото писмо е посочено, че се изпращат не само четири тома, но и протоколите за претърсване и изземване плюс проектите на постановления", изтъкна Рашков. 

А съдия Тони Гетов, който получи протоколите за обиските в домовете на тримата задържани, си направи отвод с мотива, че е бил председател на съдебния състав, който през 2014 година осъди Цветан Цветанов. 

"След произнасянето на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство. Разпоредбата на чл. 29, ал.2 от НПК, според която не може да се произнесе съдия, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото", аргументира се Гетов.

След отвода материалите бяха разпредели на съдия Вера Чочкова. 

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК