Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ДБ: България не е имала по-добър вътрешен министър от Рашков

Прокуратурата има чадъри над Борисов и ГЕРБ, посочи депутатът Ивайло Мирчев

18.03.2022 | 21:05 Редактор: Здравко Черкезов

Подкрепяме и действията на МВР, и на Бойко Рашков като вътрешен министър. Това заяви депутатът на "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев в студиото на "Денят ON AIR" относно арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. 

"България толкова добър вътрешен министър не е имала отдавна. Смятам, че има своите грешки в работата, но по-добър не сме имали. Тука няма сини и червени, а министър, който си върши работата. Той е смел човек", коментира Мирчев и посочи успешната борба на Рашков с купуването на гласове.

По думите на депутата на ДБ, дали доказателствата срещу експремиера ще са достатъчни, зависи от българската прокуратура.

"Притеснително е, че прокуратурата има чадъри над Борисов и ГЕРБ. Не от днес, а от 10 години", отсече Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Той намира за срамен факта, че Европрокуратурата се занимава със случаите на корупция у нас вместо българската прокуратура.

"Българската за 12 години не можа да намери един корумпиран министър. В същото време влязоха президентът на Франция (Никола Саркози) в затвора, на Италия (Силвио Берлускони), на Австрия (Себастиан Курц) в момента е подсъдим. Две правителства на Румъния са в затвора – президент и премиер! Въпреки това България е на последно място по корупция в ЕС и отговорността е на българската прокуратура", категоричен бе депутатът от ДБ.

Единственият начин прокуратурата да заработи по-ефективно е съдебната реформа, но за нея не достигат 23 гласа. "Трябват ни 160 гласа, но ги нямаме. Иначе знаем как да направим съдебната реформа, отдавна сме готови с нея, но ни трябват тези 160 гласа", посочи Мирчев.

Според него, едва когато български министър влезе в затвора и всеки следващ започне да си задава въпроса "Ще правя злоупотреби или ще си гледам работата, защото иначе може едни 10 години да прекарам в затвора?" – едва тогава тази страна ще започне да се оправя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК