Може ли прокуратурата да действа прозрачно относно ареста на Борисов?

Според юристите действията на полицията не нарушават закона за обиск и задържане

18.03.2022 | 19:05 Редактор: Теодора Патронова

Задържането по неотложност на бившия премиер Бойко Борисов не е изключение, а обичайна практика - категорични са юристите. Те допълват, че посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши не е случайност.

Според юристите арест от полицейските органи, без да е информирана прокуратурата, не е прецедент.

"Очевидно в създалата се ситуация поради обстоятелството, че не може да се разчита на прокуратурата да се действа обективността и лицата да бъдат предупредени – полицаите са действали по условията на неотложност", обясни Константин Симеонов.

А действията им не нарушават закона за обиск и задържане.

"Не е прието да се действа след 22 часа до 6 сутринта...8 часа не е среднощ", изтъкна Симеонов.

Появи се информация, че видеоклиповете, в които Бойко Борисов получава плик от олигарха Божков са водещото доказателство за ареста му. Но това към момента не е официално потвърдено.

"Доколкото разбирам става дума за изнудване за определен процент от печалбите на лотарията. Има сериозни данни за безстопанственост в Министерството на финансите, начело с министъра по отношение на Божков и лотарията", коментира Симеонов.

"Ако престъплението е изнудване, то е тежко престъпление. Познато е като рекет, а то е по-тежко. Участието на градската прокуратура и ВКП е добра новина, защото не се разбират с Гешев и ще свършат работа, ако искат", поясни Хаджигенов.

Според адв. Николай Хаджигенов има само един пропуск в процедурата около задържането му.

"Единственият, може би, процесуален недостатък е, че не пуснаха колегата, който ще го защитава, веднага", обясни той.

Юристите са категорични, че с действията оттук нататък българската прокуратура ще покаже прозрачността на закона в България.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК