Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Димитров: България е в тежка ситуация, цените може много да скочат

"Около 30% от петрола и близо 40% от газта в ЕС идват от Русия", каза ректорът на УНСС

28.02.2022 | 20:46 Редактор: Жаклина Иванова

Западът ще санкционира Руската централна банка. Какъв ще бъде ефектът?

"Въпросът със санкции винаги е бил противоречив. Зависи какви са санкциите, какво очаквате от тях и доколко санкциите може да разграничат наказанието на държавата и политическия елит и на това на обикновените хора. Сега виждаме и спортни санкции също. Санкциите са лесни понякога за въвеждане. Техният ефект обаче се появява доста по-късно", заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

А за блокирането на Русия от системата SWIFT той подчерта, че това са двустранни отношения.

"Когато кажете: "Аз прекратявам моите финансови отношения с Вас", а Вие ми доставяте някакви стоки - очевидно тези стоки няма да бъдат доставени. Светът е глобализиран и обвързан", уточни проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на УНСС обърна внимание на това, че ЕС внася около 90 млрд. стоки от Русия, като голяма част от тях са петрол, газ.

"Около 30% от петрола и близо 40% от газта идват от Русия. Това са обмени за десетки милиарди евро. България е в още по-тежка ситуация, защото зависи повече от вноса на тези суровини от Русия", изтъкна гостът в студиото.

Той припомни, че в изявленията на ЕК е имало нюанси, че се търсят варианти да се разграничат плащанията, които са свързани с доставките на газ и петрол.

Какъв ще бъде ефектът за България?

"Когато се затрудни вносът или износът на дадена стока, има ценова адаптация. Тя обикновено е чрез повишаване или понижаване на цената. Ситуацията е такава, че цените могат много да подскочат, ако спре наистина физическата доставка на тези суровини, тъй като ще има дефицит на пазара", смята проф. Димитров.

Запитан каква инфлация да очакваме, ректорът на УНСС отбеляза: "Икономиката се адаптира чрез инфлация. Някои стоки поскъпват повече, когато имате повече търсене или дефицит, а други - по-малко. Можем да очакваме адаптация, но с различни темпове за различни стоки. Ако има проблем с горивата, те ще подскочат още повече".

Проф. Димитров е категоричен, че България няма да бъде оставена сама, поне в икономически план, като член на ЕС. Санкциите може да бъдат преодолени чрез бартер или доставки от други страни, завърши той.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК