Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ако Тръмп беше президент на САЩ, нямаше да се стигне до войната в Украйна?

Путин много добре е преценил момента, в който да предприеме стъпката, коментираха Огнян Дъскарев и Васил Василев

24.02.2022 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Не мисля, че националната ни сигурност е застрашена, но сигурността на Украйна е много застрашена. Основният виновник е Кремъл. Това, което се случва, е недопустимо в 2022 г. Слабият Запад носи вина, като се занимава с неща като климатични промени, 36 пола. В момента САЩ се ръководят от един много слаб президент. Това заяви журналистът Огнян Дъскарев в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него Путин е бил окуражен да действа от Джо Байдън. 

"Путин добре разбира, че няма кой да го спре, нито Америка, нито Западна Европа ще се сражават заради Украйна. Това, което окуражи Путин, е слабият президент на САЩ. Ако Тръмп беше президент, това се съмнявам, че щеше да се случи", каза Дъскарев пред Bulgaria ON AIR. 

Журналистът Васил Василев посочи кое според него е провокирало руският президент да атакува Украйна точно в този момент.

"Операцията е била подготвена да се случи при определени обстоятелства. Това, което натежа на везните, беше съобщението от Украйна, че анулира Букурещката декларация и ще изработва собствено ядрено оръжие. Русия няма да допусне ядрено оръжие в страна, която граничи с нея. Това беше капката, която доведе до операцията", коментира Васил Василев.

И добави, че руският президент добре е преценил ситуацията.

"Путин ще си изпълни плана. Нямам никакво съмнение. В него са взети предвид всички обстоятелства - какво ще стане в Украйна, в Европа, как ще реагират САЩ. Всичко е анализирано и е взето това решение. Няма кой да устиска на руската армия", каза журналистът. 

И двамата събеседници бяха категорични, че ако достъпът на Русия до междубанковата мрежа SWIFT бъде спрян, от това ще страдат много повече страните от Европа.

"Санкциите ще ударят много повече Европа. Затова са толкова премерени - да не разсърдят много Москва. Това ще бъде бумеранг, който ще се върне в Европа", коментира Васил Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК