Бизнесът е скептичен спрямо новата финансова подкрепа от държавата

Проблемът е, че икономиката не генерира проекти, коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов

22.06.2021 | 21:11 Редактор: Елеонора Танева

Държавата обяви, че ще подкрепи бизнеса чрез програмата "Възстановяване", по която са предвидени 2,5 милиарда лева. Целта е малките и средни предприятия да могат да изтеглят кредити, с които да преодолеят последиците от Ковид кризата. 80% от кредитите ще се гарантират от държавата. 

"Песимистично настроени сме към програмата, защото и към момента има действащи гаранционни схеми, подобни имаше и във Фонда на фондовете, но бизнесът не прояви интерес. Едва около 10% бяха усвоените средства или 200-250 млн. лв.", заяви Добрин Иванов от АИКБ в студиото на "Денят ON AIR"

Според него кредити без намалени лихви и при същите условия като преди пандемията, не мотивират бизнеса да се възползва от мерките.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов е умерен оптимист за новата програма за подпомагане на бизнеса. 

"В тази обстановка има нужда от нещо подобно, но такъв тип схеми трудно работят. През последните месеци няма кой знае какво за възстановяване в българската икономика. В банките има достатъчно средства. Проблемът е, че икономиката не генерира проекти. Всичко качествено вече е финансирано от банките. Остават междинни проекти, които са по-рискови, и банките не финансират", уточни Любомир Дацов за Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът е от страна не на предлагането, а на търсенето.

Добрата новина е, че по последни данни през април и май икономиката се възстановява, има скок на износа и на производството. 

Най-голяма нужда от подкрепа в момента имат сектори, които са далеч от нивата си преди кризата - авиация, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, отбелязват специалистите.

"За да име ефект мярката, бизнесът трябва да мисли за иновации, за смяна на технологично оборудване", подчерта Добрин Иванов. 

Двамата коментираха и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Трябва да сме готови за него. В националния план за възстановяване и устойчивост трябва да се получи една по-дигитална, конкурентоспособна страна в Европа. 

"На 56-о място сме по конкурентоспособност, изоставаме много от преките ни конкуренти от Източна Европа. За да сме по-конкурентоспособни, трябват инвестиции, не само машини и роботи, но и повишаване на дигиталните умения на служителите. Нямаме друг избор", категоричен е Добрин Иванов.

Очаква се Планът да бъде внесен до края на юли.

"Изразходването на пари е лесно нещо, Планът е за преструктуриране и реформи в икономиката. Ситуацията не е такава само у нас. Вижда се как масово държави с по-голям капацитет от нашия имитират реформи", коментира Любомир Дацов.

Двамата са категорични, че единственият път към намаляване нивото на бедност на българите минава през реформи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК