Русия разработва програма за имплантиране на чипове в човешкия мозък?

Ще стане обичайно използването на чипове за подобряване на зрението, посочват учени

22.06.2021 | 16:17 Редактор: Жаклина Иванова
Русия разработва програма за имплантиране на чипове в човешкия мозък?

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости.

По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките на която се планира имплантиране на чипове в човешкия мозък. Документът е разработен от Руската академия на науките съвместно с Московския държавен университет и се твърди, че е одобрен от президента Владимир Путин.

По-късно обаче президентският прессекретар Дмитрий Песков отбеляза, че не знае нищо за такава програма. В същото време в материала се говори за намерението да се разработят интерфейси човек-машина и редица медицински чипове.

"Възможни са подобни идеи за управление с помощта на импланти в мозъка или разширяване на функциите на мозъка. Всичко това ще стане реалност с течение на времето. Не мога да кажа, че това ще стане реалност през следващите 10 години, но през следващите 50 години ще наблюдаваме ярки демонстрации", каза Лебедев.

Той отбеляза, че стотици хиляди хора вече получават медицински инвазивни импланти.

"Дълбока мозъчна стимулация се прави за хора с болестта на Паркинсон - това също е инвазивна система. Инвазивни импланти се правят за гръбначния мозък, например, за потискане на хроничната болка. Популярна тенденция е възстановяването на зрението с помощта импланти, които ще бъдат поставяни в зрителната кора. В медицината това вече не е въпрос на бъдеще, а въпрос на настояще", добави още Лебедев.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК