Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от ГЕРБ: Не искаме война с Радев, но имаме гласовете за импийчмънт

Поведението на президента е необяснимо, заяви Красимир Ципов

05.02.2020 | 21:39 Редактор: Тодор Петров

ГЕРБ обмислят процедура по импийчмънт на президента Румен Радев след изказването му, че снема доверието си от правителството и сериозните критики, които отправи по адрес на кабинета "Борисов".

"За нас е необяснимо поведението на Радев. Конституцията е съвсем ясна за правомощията на президента - там не фигурира даване или снемане на доверие. Президентът явно решава да даде някакъв знак, че започва предизборната си кампания за втори мандат. Това не е полезно за българското общество, институциите трябва да си взаимодействат", заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

В предаването "Денят ON AIR" той посочи, че може да се отправят критики, но "дължим на българските граждани институциите да си взаимодействат така, че да има полза за цялото общество".

"Редно ли е да мислим, че в момента трябва да кажем на президента, че трябва да изтегли всички определени от неговата квота представители в различни държавни органи?", попита на свой ред Ципов.

"Имаме достатъчно народни представители, за да започнем процедура по импийчмънт. Но премиерът беше ясен, че не желаем да водим война с президентската институция. Не мисля, че ще постигнем резултат, който ще е полезен за българските граждани", обясни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Ципов е категоричен, че е абсурдно да се говори за безпрецедентна криза на управлението на всички нива, за каквато алармира Румен Радев. Надявам се, че това е плод на емоционална реакция, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Той смята, че още от началото на годината в отчета на Радев има ясна заявка за кандидатиране му за втори президентски мандат. Възможно е да реши да направи политически проект, това би било честното, отбеляза Красимир Ципов в студиото на Ганиела Ангелова.

По думите му Радев дължи отговор на българските граждани какво има предвид с изказването си за разграничение на честните и почтени управляващи от лошите такива. Ципов очаква промяна в поведението на Радев, тъй като то не било полезно за никого.

ГЕРБ внесе промени в Закона за МВР

"В момента три структури осъществяват вид охранителна дейност - Бюрото по защита, Главна дирекция "Охрана" и НСО. Нашата идея е да има възможност структура на МВР да може да охранява застрашени служители в държавната администрация. Не говорим за малко НСО, напротив. Тук не става дума за министри и за народни представители", заяви Ципов.

И обясни, че идеята е при постъпил сигнал за заплаха да не се чака образуване на наказателно производство, а комисия да вземе решение за назначаване на охрана. Това би могло да се третира като вид антикорупционна мярка, смята Ципов.

ВМРО предлага доброволчески граждански отряди

Ще обсъдим това предложение, имало е такова нещо назад в годините. Има нужда от много сериозно прецизиране по отношение на фунцкиите и правомощията на тези служители. Мястото му не е в Закона за МВР, а по-скоро в Закона за доброволчеството.

Съдия Андон Миталов е с черен печат за влизане в САЩ

Това е една нормална процедура за американското законодателство, в България се прилага за пръв път. Американските власти са се сдобили с достатъчно доказателства, за да наложат такава мярка. В днешни времена трябва да си взаимодействаме с нашите партньори, включително и по въпроси с корупцията.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК