fallback

Депутат от БСП: Не подкрепяме начина, по който се случват промените за Еврозоната

Промяна на валутния курс от лева към евро е изключително важно за всеки българин, според него

30.01.2020 | 22:00 Автор: Искра Ангелова

Народното събрание прие условията ни за влизане в еврозоната. Решението беше подкрепно от всички групи, освен от БСП.

Но с какво не са съгласни от левицата?

"БСП винаги със своите действия и гласувания е подкрепяла присъединяването на страната към Еврозоната. Това, което не подкрепяме, е начинът и подходът, по който се случват тези промени, които управляващите обясняват като формални и задължителни за приемането на страната в чакалнята на еврозоната", това каза депутатът от БСП Димитър Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него възможността за промяна на валутния курс от лева към евро е нещо изключително важно за всеки български гражданин, защото става въпрос за спестяванията на гражданите и фирмите. Но той добави, че техните юристи са казали, че това, което беше прието днес в НС, противоречи на текста, който г-жа Стоянова е внесла като промяна в закона за БНБ. 

"Нашите юристи смятат, че двата текста, които са предложени в една или друга степен, се изключват. Заради това ние предложихме да се даде повече време, г-жа Стоянова да оттегли своето предложение за промяна в закона за БНБ, за се даде повече време за по-широк дебат и да може двата текста да се преразгледат", допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че предложението за промяна и членът, който се променя и касае един от устоите на валутния борд, идва от министереството на финансите и БНБ. 

"Винаги, когато е ставало въпрос за страната ни за приема в Еврозоната, много от представителите на управлящите казваха, че България е с единия крак в нея заради валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото. Това внася успоскоение у всички българи и всички у нас, че няма да се промени нещо съществено и няма да бъдат застрашени спестяванията на гражданите и фирмите", добави Димитър Данчев.

Но той каза, че негови колеги масово споделят, че в последните дни са получили десетки обаждания от притеснени българи, че тази промяна, която се предлага, може да доведе до девалвация на лева и до неговото обезценяване.

"През 2018 година правителството прие един план за присъединяването на страната ни към този механизъм на обемените курсове ERM II. В рамките на този план, последната година ние в НС направихме промени в редица закони, БСП подкрепи тези закони. Но в този план не намирам да присъства даването на мандат на правителството и на БНБ да водят свободни преговори с Европейската централна банка и другите страни от еврозоната по обемнния курс", посочи още той.

От думите му става ясно, че БСП подкрепят идеята на това решение, което беше прието днес, а именно - да се фиксира възможността правителството да води ограничени преговори и да не приема приемането курсът бъде различен от сега действащия официален - 1 лев да бъде 1,95583 евро.

"Нашата идея беше да инкорпориране части от решението", допълни депутат Данчев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback