Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Доц. Ташев: От РСМ изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

"РСМ тръгва по просръбски крачки, Белград дърпа конците", каза той

09.05.2024 | 21:03 Редактор: Искра Ангелова

ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в Северна Македония в лицето на новия президент Гордана Силяновска.

"В РСМ се върви по стария път, но се завива още по-назад. Не че преди това вървеше с някакви европейски крачки, но сега тръгва към едни просръбски крачки. Не споделям вижданията, че това е проруска партия, която е спечелила изборите, това е класическа просръбска партия, след като Белград плува в някакви руски води, поради това и управляващите в Скопие плуват в такива води. Но основният диригент, който дърпа конците, това не е Москва, а Белград, който никога не прекъсва своята пъпна връв със Скопие", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Според  него анализът на "Политико" показва нивото на евроатлантическия анализ.

"Чел съм и американски анализи в тази насока, казват колко е важно РСМ да се откъсне от руската сфера на влияние. Е, как ще я откъснем, когато тези, които я управляват, плуват в сръбски и руски води?! Няма такъв вариант. Това, което ни се предлагаше, да бъдем безкритични към Северна Македония, означаваше да вкараме руския или сръбския троянски кон в Европейския съюз, както е вкаран в НАТО", допълни доц. Ташев за Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че от РСМ изтича класифицирана информация към Белград, а от него и към Москва.

"Слушах много внимателно предизборните дебати в Скопие, имаше една мантра, която се повтаряше непрекъснато: "Ние няма да се поддадем на българския натиск, няма да приемем българите в Конституцията". Ясно трябва да кажем, че България никога не е искала българите да бъдат в Конституцията, това е искане, което е направено от граждани на РСМ, които са с българско самосъзнание и се чувстват дискриминирани. Оттук нататък става въпрос за европейска преговорна рамка", подчерта експертът.

Доц. Ташев поясни, че ВМРО-ДПМНЕ имат 58 депутата, като им трябват още трима, за да имат абсолютно мнозинство.

"Водят преговори с албанската опозиционна партия, която има 13 или 17 депутата. Но ВМРО-ДПМНЕ има две патерици - едната се нарича "Левица", другата е на кмета на Куманово. Могат да направят една прекрасна сглобка, без да имат подписано коалиционно споразумение. Те са огледало на българската действителност, колкото и да плюят по България. Всичко порочно, което става в България, се приема. РСМ върви упорито по пътя на сръбския свят, който пък е мини-копие на руския свят", добави гостът.

Експертът призна, че е разтревожен, че темата за РСМ е снета от дневния ред у нас.

"Единствената институция, която взе становище, беше президентът. Чухме и служебния премиер, но той е неподготвен. България няма стратегия по този въпрос. Не познавам българин, който не желае да помага в интеграцията към Европа на РСМ. Но тя трябва да скъса със своето тоталитарно минало и сръбско влияние", каза още доц. Спас Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.