Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иво Инджев: Русия се държи недружелюбно спрямо България

Руският шпионаж е леко надценен, посочи той

28.01.2020 | 22:10 Редактор: Юлия Христова

България гони двамата руски дипломати, които са шпионирали у нас. Прокуратурата ги уличи в изнасяне на държавни тайни за енергетиката и изборите към Москва. Става въпрос за първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София и служител в търговското представителство на Руската федерация. 

"Руският шпионаж е леко надценен. Спомнете си участвалите в аферата "Скрипал", тогава лично Путин поиска руската телевизия да ги покани, а те не можеха да кажат какво са работили и се изложиха жестоко", каза за "Денят ON AIR" журналистът Иво Инджев.

И допълни: Направиха лоша услуга на имиджа на страната си.

Той даде пример с един от бившите министри на отбраната у нас, който твърди, че Русия нямала какво да шпионира в България, защото ѝ е известно ставащото.

"Министър Шаламанов, министър на отбраната по това време, беше интервюиран от мен, и той каза, че всъщност руският шпионаж е толкова добре внедрен в България, че всичко, което се говори в министерството на отбраната става известно в Русия до един час", обясни журналистът, визирайки Велизар Шаламанов (министър в служебното правителство през 2014 г.) 

"Русия се държи недружелюбно спрямо България, за първи път това е показано на родната публика", посочи още Инджев. 

По думите му F-16 била стъпка, за която се надявал да не стане като АЕЦ "Белене".

"Не знам какво следва, този танц една напред-две назад не е добре за страната ни. Не ни взимат насериозно, в това е цялата работа... ", каза той за Bulgaria ON AIR. 

Журналистът припомни, че у нас има голяма група руски граждани, собственици на недвижими имоти. Нямало русофоби и не ставало дума за това, а за руската политика.

"Никой тук не мрази руснаците за това, че са руснаци, говорим за руската политика и за това, че ни заливат с лъжи", каза Инджев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК