Прокуратурата: Руски дипломати са шпионирали у нас

Те са събирали информация за изборите и енергийната ни система

24.01.2020 | 12:32 Редактор: Ралица Братанова

България гони двамата руски дипломати, които са шпионирали в у нас. Прокуратурата ги уличи в изнасяне на държавни тайни за енергетиката и изборите към Москва. Те имат 48 часа да напуснат страната.

Става въпрос за първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София и служител в търговското представителство на Руската федерация. 

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните доказателства от двамата руснаци, тъй като те имат дипломатически имунитет.

Секретарят събирал информация за изборите, а търговският представител за енергийната система. През октомври миналата година стана ясно, че първият секретар в посолството на Русия също е шпионирал у нас.

"Установено е, че от октомври 2018 г. до настоящия момент руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава, представляваща държавна тайна от сферата на енергетиката", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Анатолий Макаров не е бил запознат с разследването на прокуратурата преди да излезе официалното й съобщение, твърди той пред ТАСС. В Кремъл също обявиха, че не са били предварително уведомени. 

От представителството на Москва у нас излязоха с позиция, че няма доказателства за извършваната дейност от дипломатите им. Те обаче ще напуснат страната в посочените срокове, но "Руската страна си запазва право за ответни действия“.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК