fallback

Румен Христов: Левът не е надценен, валутният борд работи добре

Според него създаването на държавен ВиК холдинг няма да реши нищо

27.01.2020 | 21:53 Автор: Ивет Арабова

Необходима ли е промяна на валутния закон заради чакалнята на Еврозоната?

"Мотивите на вносителя са свързани с едно изискване на Еврозоната. Ние изпълняваме поредното изискване, за да покрием наложените критерии. Това е нещо рутинно, то не бива да плаши българите", каза в студиото на "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него държавите, които са се присъединили преди нас в Еврозоната, договорили да стъпят на база на валутния курс, който е същият, какъвто е определен и в самото начало.

"Ние можем да изпълним изискванията, но ако има желание за преразглеждане на отношението лев-евро, можем едностранно да напуснем, ако не ни устройва. Българският лев не е надценен, валутният борд работи добре", каза още Румен Христов.

По думите на лидера на СДС, приемането ни в Еврозоната е най-значимото събитие след приемането ни в ЕС и НАТО. Той е убеден, че влизането ни е нея ще доведе до много позитиви.

"Няма да има драстично поскъпване, над 60% от сделките ни с ЕС са в евро. Дисциплината, която ще бъде наложена от ЕЦБ към българските банки, ще ги направи много по-стабилни. Ще имаме достъп до по-евтин ресурс, влизаш в клуба на богатите", изтъкна Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй допълни, че няма гаранция дали след 2-3 години няма да влезем в икономическа криза.

"Добре е да бъдем по-често под мониторинг като не толкова дисциплинирана държава. Най-малко 2 години ще престоим в чакалнята на Еврозоната, важно беше да стартираме", коментира Румен Христов.

Той даде за пример как Германия, Италия и Франция са се отказали от монетарната си политика. 

Румен Христов изказа и мнението си за искането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

"Президентът е особена фигура в българския политически живот. Той се избира пряко, от друга гледна точка - правата му са ограничени. Нека Конституционният съд даде тълкувание", заяви Христов.

Той посочи и виждането си за идеята за създаване на държавен ВиК холдинг.

"ВиК холдинг няма да реши нищо, не знам дали не се действа много прибързано и припряно. Пътят е да се върви към концесии. Нямайте опасения от концесионерите, те не могат да определят сами цената", коментира Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback