Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

770 непълнолетни с прояви на насилие и агресия само за година

Манев от ГЕРБ: Поправката в НК трябва да се случи бързо, но да е работеща

23.01.2020 | 21:52 Редактор: Ралица Братанова

770 непълнолетни с прояви на насилие и агресия само за 1 година. Това е една от причините управляващите да предложат поправка, с която да не е задължително прилагането на нормата в Наказателния кодекс за намалена присъда при тежко престъпление, извършено от непълнолетен.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Маноил Манев изнесе и друга статистика - за 2018 г. на отчет в детска педагогическа стая за различни правонарушения са водени 9098 непълнолетни и малолетни деца.

Според него, когато хулиганското поведение на деца не се наказва още в началото, те знаят, че остават безнаказани.

"След срещата с бащата на убитото момиче в Галиче, премиерът възложи тази поправка да се случи бързо, но след дебат с експертите по наказателно право, за да е работеща", категоричен бе депутатът в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му смисълът е да няма 100-процентова гаранция, че каквото и да извърши непълнолетният, навършил 16 години, че каквато и присъда да получи, тя задължително ще бъде намалена от 5 до 12 години. 

Депутатът изтъкна, че освен това Наказателният кодекс е създаден през 1968 г. и едва ли някой би оспорил, че между непълнолетните тогава и непълнолетните сега разликата е огромна. 

Манев обясни още, че се предвижда поправката да засегне престъпления против личността - побоища, убийства, тежки телесни повреди, блудства, изнасилвания.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК