Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Димов: Сравнение между САЩ и Иран е като между муха и слон

Според него Москва и Анкара имат гигантски противоречия

08.01.2020 | 22:01 Редактор: Ивет Арабова

"Сравнението между САЩ и Иран е като между муха и слон. След убийството на ген. Солеймани Тръмп втвърдява тона. Предполагам, че няма да се откаже и войските ще останат там. Важно е какво отношение ще вземат управляващите институции. Турция е в много деликатна ситуация. Факт е, че в момента Анкара толкова е изолирана на международната сцена, колкото не е била и по времето на Османската империя", заяви в студиото на "Денят ON AIR" бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

Димов прогнозира, че няма да се случват добри неща в региона и напрежението ще продължи да се покачва.

Той коментира и темата за "Турски поток" , който беше официално открит в Истанбул днес. На церемонията присъстваха Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Бойко Борисов и Александър Вучич.

"Не всеки ден четирима лидери се събират на едно място. Това е световно, политическо и икономическо събитие. От началото на годината стават важни събития, които показват, че живеем в два паралелни свята", каза в Георги Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му показателно е, че гръцкият премиер е бил вчера на визита в САЩ.

"Тръмп определи отношенията с Гърция като великолепни. Мицотакис оповести искането на Гърция да закупи най-новите изтребители F-35. В момента Русия и Турция са в сложни отношения, в Сирия имат гигантски противоречия и няма как да се разберат", коментира Димов.

Според него Анкара и Москва не могат да се разберат за бъдещето на Сирия, за кюрдите.

"Освен "Турски поток" другият мащабен проект е строителството на АЕЦ "Аккую". За този проект обаче не се чува в последно време. Амбициите на Турция за добиване на ядрена мощност са от около 50 години", добави Георги Димов.

Вижте целия разговор с него във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК