Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Убийството на Сюлеймани е необмислен и демонстративен акт

Според Захари Захариев то е признак за негативните натрупвания, които ще лежат върху света през 2020 г.

03.01.2020 | 22:10 Редактор: Ралица Братанова

Иранският генерал Касем Сюлеймани, командир на елитните части "Ал Кудс", беше убит от американски войски в Иран. 

Експерти подозират, че това може да доведе до ескалация на напрежението между САЩ и Иран.

"Това е демонстративен знак какво можем да очакваме през новата година и какви негативни натрупвания ще лежат върху света", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в "Денят ON AIR".

Според него убийството на Сюлеймани е необмислен акт от страна на американското ръководство. 

"Не са калкулирани всички възможни последствия не само за този регион, не само за авторитета и присъствието на САЩ в него, но и по отношение на световния мир и сигурност като цяло", посочи Захариев.

По думите му Сюлеймани е противоречива фигура - от гледна точка на Иран е от най-значимите военни фигури, но за опозицията на режима там е основен враг.

Международният анализатор обясни, че евентуални аргументи на САЩ са свързани с това, че проиранските групировки на Сюлеймани в Ирак са стоели зад нападението на американското посолство и от тази гледна точка изводът е, че той е отговорен за атаката.

"Иранският режим, като имаме предвид присъщата емоционалност на народите в тази част на света, може да тръгне по пътя на определени авантюристични стъпки, които биха могли така да ескалират ситуацията, че да пламне не само Близкият изток, а и светът като цяло", заяви Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ако не се стигне до военна ескалация, а до чисто наказателни акции от страна на Иран и привържениците на страната в Ирак, то тогава тендецията за оформянето на центрове на биполярния модел на сигурност, който на базата на баланса на интереса и силите може да доведе до относително спокойствие, ще продължи и през тази година.

Вижте видеото в целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК