Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емил Стойчев: Вярвам, че доброто винаги ще победи

Той иска да е художник на днешния ден, а не на миналото

24.12.2019 | 20:33 Редактор: Стефанка Митева

Колко важно е да бъдем добри? Даваме ли си сметка за истинските неща в живота, когато сме се събрали със семействата си и очакваме Рождество Христово? 

"Всяка стъпка би трябвало да бъде насочена в една единствена посока - да бъдем верни на себе си, да спазваме всички правила, които демокрацията ни е осигурила, да помагаме чрез своите дела на близки и приятели. Добрината като че ли е малко дефицитна. Струва ми се, че се загуби истината и тя беше заменена от полуистина и откровена лъжа, но вярвам, че доброто винаги ще победи", каза художникът Емил Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Идвам от тишината на моето ателие и много не следя ежедневните актуалности. Все пак, като гражданин, не мога да не забележа някои не много редни неща", допълни той. 

По негови думи се ползваме от демокрацията, но сме забравили, че тя е съвкупност от принципи и правила, които трябва да спазваме. 

"Хората са еднакви навсякъде. Обаче системата те кара да се съобразяваш с едни правила", сподели Емил Стойчев.

"Като говорим за изкуството ми се иска да кажа, че винаги съм стремял да се катеря по духовната висота на съвършенството. Моята задача винаги е била само една - да бъда съпричастен към днешния ден, защото искам да съм художник на днешния ден, а не на миналото. Моите теми не винаги са най-лицеприятни, но и животът не е винаги рози и парфюм. Обичам драматичното, съчетано с фантастичното", разкри художникът.

Той призна, че сякаш друга сила взима творческите решения, а на него му остава само да изпълни добре посланието. 

"Винаги съм смятал, че детството е най-хубавата част от нашия живот, защото там материалното го няма", спомена Емил Стойчев. 

"Преди всичко съм художник и искам да съм само художник. Моята съдба така се случи, че нищо не изработих сам. Много хора ми помогнаха", отбеляза гостът в студиото на "Денят ON AIR". 

Художникът призова да запазим своята идентичност и да пазим България.

Вижте целия разговор във видеата!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК