България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От дома за сираци до голямата сцена - или как изкуството спасява

Създателят на социалния проект "Петлите" издава биографична книга

06.11.2019 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

В България трудно приемаме различните. Тревожната тенденция се потвърждава и от последните проучвания за предубедеността на българите към децата от социалните домове. 

Георги Димитров се ражда в Бургас преди 30 години. Отраства в дом за децa, лишени от родителски грижи. Малко преди да го напусне създава групата "Петлите", в която се включват и други деца от домове. И така вече 13 години формацията представя различни танцувални спектакли със социална тематика. 

През годините 150 деца вземат участие в "Петлите", като постепенно танцовата  формация прераства в социален проект. Финансирането е основно от дарители и общини, казва Георги. 

Постепенно отношението към групата им се променя и от "децата от домовете" те се превръщат в група, печелеща международни награди. 

По повод 30 годишнината си Георги решава да издаде и книга, разказваща за живота му, която той написва заедно с журналиста Елка Василева. 

На 21 ноември, отново в Бургас, предстои и поредният им концерт, а с билета, който закупите, подпомагате цялата им дейност. Целта на Георги е да обиколи цялата страна, защото вярва, че ако всеки подаде ръка на някой, който не е бил с равен старт в живота, България ще бъде едно по-добро място за живеене. 

Вижте повече в репортажа на репортера Божила Симова, оператора Васил Миланов и монтажиста Христо Христов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК