Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещата на НАТО щяла да мине под знака на противоречията

Коментар на бившия министър на отбраната Ангел Найденов

03.12.2019 | 21:29 Редактор: Стефанка Митева

В Лондон се провежда двудневна среща на върха на НАТО, а една темите е средствата, които страните членки да отделят за отбрана. 

"Всъщност Лондон е седалището на първата централа на НАТО и тази среща освен за отбелязване на годишнината ще мине под знака на противоречия", заяви председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната - Ангел Найденов. 

Според него Русия и Китай ще бъдат част от темите на двудневната среща, защото се предвижда НАТО да приеме система от нови мерки за мониторинг на военната активност на Китай. Той допълни, че се очаква да бъде приета декларация на НАТО, която да "осъди" анексирането на Крим от Русия.

"Освен тези теми големият въпрос, който стои пред страните членки на НАТО, са военните разходи. Военните разходи се превърнаха в основен критерий за оценка на приноса на отделните страни членки за укрепване на военните способности на Алианса", изтъкна Найденов в предаването "Денят ON AIR".

Председателят на ЦИОС коментира и действията на Турция, но е на мнение, че е малка вероятността съседката ни да напусне НАТО, защото е важен съюзник и допринася за сигурността на Алианса. 

По негови думи имало два плана за реформиране на НАТО - германски и френски. 

Той обърна внимание и на създаването на Военноморския координационен център във Варна като припомни, че е било решено още през 2014 година на среща в Уелс.

"Този план е приет в началото на февруари на среща на министрите на отбраната. 2015 година има обявени процедури и обществени поръчки, с които се стартира процедурата за изграждане на център за комуникация и координация с корабите, плаващи в Черно море. Това се разглежда като принос на България в т.нар. "адаптирано предно присъствие" на НАТО в Черноморския регион", разясни Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК