Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сачева стана министър с мнозинство на ръба. Какво предстои?

Коментар на политолозите Мария Пиргова и Димитър Ганев?

03.12.2019 | 21:43 Редактор: Юлия Христова

Парламентът освободи Бисер Петков като министър на труда и социалната политика от кабинета "Борисов 3" и избра Деница Сачева за социален министър. "За" рокадата в Министерския съвет гласуваха 114 народни представители, "против" бяха 106 и "въздържали се"  - 3. Дебатът по смяната предизвика остри спорове в парламента.

"Смущава ме, че се избира по-труднодиалогичен човек като Сачева, че не могат да се комуникират проблеми, които не се решават. Неприятното е, че тя  бе избрана с мнозинство на ръба", каза в студиото на "Денят ON AIR" политологът Мария Пиргова. 

По думите ѝ конкретната причина за рокадата не станала ясна. Каквато и да е причината министър-председателят не бивало да си позволява промяна точно сега. 

"Опозицията на стои като опозиция, а като алтернатива. В здравеопазването няма да видим къде отиват парите, гласувани за бюджет на Касата", каза още Пиргова. 

Според нея не било изключено парламентарните избори да са предсрочни.

"Това, което наблюдаваме, е характерен стил на Бойко Борисов. Когато се вдигне общественото напрежението се стига до оставки. Никой на оспорва професионалните качества на Бисер Петков, но когато си министър си основно политическо лице и след това експерт", посочи от своя страна политологът Димитър Ганев от "Тренд". 

По думите му сме станали свидетели на комуникационни дефицити. Стигнало се дори до това, че Борисов обяснил, че деца няма да бъдат взимани от родителите им. 

"Валери Симеонов ще бъде по-твърд, отколкото когато беше вицепремиер, по отношение на исканията на майките за оставката му сега", допълни още той за Bulgaria ON AIR. 

Според него и НФСБ, "Атака" и "Воля" нямали интерес от предсрочни избори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК