Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Йончев: Законодателството ни е по-силно от Истанбулската конвенция

България пък едва ли щяла да спечели нещо от избора на Мария Габриел за еврокомисар

02.12.2019 | 21:00 Редактор: Стефанка Митева

Възможно ли е Истанбулската конвенция да бъде върната на дневен ред в България след гласуването в Европейския парламент?

"Нека преди всичко да кажем какво означава това гласуване и простият отговор е нищо. Европейският парламент приема такива резолюции на много теми. Има няколко резолюции за приемане на България в Шенген, но от това не последва нищо. По същия начин тази резолюция не обвързва българските законодатели, нито правителството", заяви международният анализатор и лидер на Земеделския народен съюз Румен Йончев. 

Според него няма как да бъдем притиснати да се обсъжда отново Конвенцията, защото върховенство има конституцията, но щяло да има спекулации по темата, но по-важно било да не допуснем България да бъде демонизирана в международен план. 

"В България тези проблеми са до голяма степен решени с вътрешното законодателство. То е доста по-силно от това, което гласи Истанбулската конвенция. Жените имат своите права, те са представени във всички нива на управлението. Не просто представени - те са достатъчно на брой. Имаме си закони. Ако ги спазваме всичко би било наред и не си струва да влизаме в темата отново и отново", допълни Йончев в предаването "Денят ON AIR".

По негови думи темата за Истанбулската конвенция била удобно "претоплена" по време на избори.  

"Аз вярвам на нашите конституционни съдии и те достатъчно разумно и аргументирано констатираха, че тази конвенция не може да отговаря на българското законодателство", каза анализаторът. 

Той сподели, че трябва да пожелаем успех на новата Европейска комисия, защото от нея зависело много - не само за Европа, но и за българите. 

"Много трудно Европа сама може да преодолее климатичните проблеми в света при положение, че Китай, Индия и Съединените щати не са същата вълна. Това е световен проблем, той не е европейски", коментира Йончев едно от основните направления на новия състав на Европейската комисия.

Мнението на лидера на ЗНС е, че се е наложил един негативен процес на повтаряне на едни и същи лица в ЕК и имало рокада на фигурите, а това не било здравословно за политическия климат.

"Много се надявам, тя да съумее да изпълни със съдържание този огромен ресор. Едва ли България ще съумее да спечели нещо от това, защото ресорът е такъв, че трудно би могъл да даде някакви предимства на една държава спрямо друга", коментира Йончев в ефира на Bulgaria ON AIR ролята на Мария Габриел като еврокомисар. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК