Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Калфин: Несериозни са аргументите за освобождаването на Бисер Петков

Според него е задължително преизчисляване на пенсиите

02.12.2019 | 20:48 Редактор: Ивет Арабова

"Видя ми се много нелицеприятен начинът, по който беше освободен Бисер Петков - все едно се сменя, с цялото ми уважение, градинарят в Министерския съвет. Няма анализ, няма това какво е очаквано от него и той какво е постигнал, какво се очаква от следващия министър", каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Ивайло Калфин.

Според него са несериозни аргументите, включително свързани с това, че комуникацията му не е била добра. 

"Очевидно е, че има проблем в тази система и той трябва да се реши. Това, което аз бих очаквал от министър-председателя, е да каже какъв е проблемът, какво той очаква да се случи", коментира Калфин.

По думите му премиерът бърка Министерството на труда и социалната политика с няколко министерства в социалната сфера. 

"Проблемът с ТЕЛК-овете е проблем на Министерството на здравеопазването. Проблемът с болничните също е на Здравното министерство. Не може министърът на труда и социалната политика да носи отговорност за тях. Голяма част от проблемите за хората с увреждания също идват там", каза още Ивайло Калфин в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Toй подкрепи тезата, че социалната политика има нужда от реформи, но очаква от управляващите да чуе какви ще бъдат те.

"Социалната система не може да замени пенсионната или здравната система. Социалната система в едно общество трябва да даде шанс на хората, които имат най-малко възможности. От добра реформа могат да се освободят средства, за да се подемат нови политики", категоричен бе бившият социален министър.

Калфин обясни, че целта на социалното министерство е да се намаляват разликите между хората с най-високи и най-ниски доходи.

"Задължително е да се направи преизчисление на пенсиите, ако не го направи ГЕРБ, ще го направят следващите, които ще дойдат на власт. По-голям популизъм е да се увеличават минималните пенсии. Справедливо е да се преизчислят пенсиите. Имаше изчисления на НОИ, че около милиард и половина струва това към 2016 година. 20% от тях веднага ще се върнат в държавата като данъци, които ще се платят", коментира той.

Според него вторият стълб на пенсиите не бива да се маха.

"Бисер Петков е прекрасен експерт, един от най-добрите в държавата. Много важно беше да се поставят конкретни цели и да се показва пред обществото как се изпълняват те. Реформата на социалната политика предполага съвсем различен модел на данъчна политика и на субсидиране на социалната политика", обоснова се Калфин.

Вижте целия разговор с Ивайло Калфин във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК