Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Нона Йотова: Големите хора като Ламбо имат собствена светлина

Първата им "среща" в телевизионния театър била в пиесата "Далила"

28.11.2019 | 22:15 Редактор: Ивет Арабова

"Загубихме Ламбо - личност, която няма аналог. Няма друг такъв в нашата история на киното и театъра. Майка ми почина в ръцете ми и до последния момент имах някаква свръхестествена надежда, че не идва краят. Вчера отидох на работа и ме посрещнаха с новината за смъртта на Ламбо, беше шок", разказа в студиото на "Денят ON AIR" актрисата и депутат от левицата Нона Йотова.

Тя заяви, че не може да говори за Стефан Данаилов в минало време.

"Бях студентка в НАТФИЗ, когато той взе първия си клас. Спомням си, че на нас ни беше много интересен фактът, че той води клас и влизахме понякога. Когато един човек е харизматичен и има уникално излъчване, няма никакво значение дали е остарял, или отслабнал. Той беше много забавен в НАТФИЗ, леко грубиянски, но никой не му се сърдеше за това", спомни си актрисата.

Вили Цанков е човекът, който е събрал Ламбо и Нона Йотова в телевизионния театър.

"Играхме в пиесата "Далила", която не беше лека. Стефан беше Самсон, а аз играех Далила, Аня Пенчева също участваше. Зад гърба ми слагаха едни огромни чаршафи, които той трябваше да чете. Имаше чувство за самоирония, което е присъщо за интелигентните хора", сподели още Нона Йотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

 Тя заяви, че големите хора като Ламбо излъчват собствена светлина.

"Не ми е минавало през ума да се занимавам с политика, въпреки че баща ми е активен боец против фашизма. В един момент гласувах за президента за Румен Радев и малко след това ми се обади на Крум Зарков майка му. Попитаха ме дали искам да вляза в листата. Говорихме след това и с Крум Зарков, питах го дали това ще ми пречи на работата в театъра и той ме посъветва да питам Стефан", разказа Йотова.

Тя изрази мнение, че в културата не може да има политически пристрастия.

"Дават се едни много големи обещания. Винаги БСП излиза със свой алтернативен бюджет. Тази година има една много малка част в него, която е моя. Много е важно как се разпределя бюджета. Сетих се как гледаме толкова много американски филми, във всяко училище там има театрален състав. Това е и мое предложение - да има към по-големите учебни заведения театрални трупи. Миналата година се зарадвах, когато дадоха на Меглена Караламбова пожизнена пенсия", каза още Йотова.

"Да се дават поощрителни средства, за да се пуска повече българска музика в радиото и телевизията, това е една от промените, за които се борим", заключи Нона Йотова.

Вижте целия разговор с Нона Йотова във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК