Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лекари: Проблемът с фалшивите болнични да се реши след анализ

ТЕЛК е сред най-контролираните системи

19.11.2019 | 21:20 Редактор: Юлия Христова

Предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът е посочил, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията. "Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват", категоричен е той.

"Решението, което трябва да се вземе - то трябва да е политическо. Научаваме какво се случва на Тристранката от медиите и нямаме шанс да се защитим на място", каза в "Денят ON AIR" зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

По думите за решаването на проблема с фалшивите болнични трябва да се направи анализ.

"Оказва се, че около 58% от болничните са с продължителност над 14 дни, населението намалява с 50 хиляди души годишно, застарява, естествено, че ще има повече болни", подчерта той.
 
Лекарят обясни още, че опитът му сочи, че хората в административния сектор ползват повече болнични, спрямо онези, които работят в частния. 

"Трябва да седнат всички заинтересовани страни и да обсъдят проблема", допълни Брънзалов.    

Пред Bulgaria ON AIR д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването каза, че контролът по отношение на болничните трябва да се осъществява от този, който плаща.

"Работодателят по никакъв начин не трябва да плаща подобно нещо", посочи той.

"ТЕЛК е една от най-контролираните системи, тя е под контрола на няколко институции. Има дефекти, които трябва да бъдат изчистени", допълни още Кацаров.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК