Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Синдикатите категорични: Не сме съгласни на компромис

От КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха стачна готовност, ако не се отмени предложението първият ден от болничните да не се плаща

18.11.2019 | 22:28 Редактор: Ралица Братанова

Синдикатите са в готовност за национална стачка заради идеята на правителството първият ден от болничния да не се плаща. Учители и полицаи също заплашиха да излязат на улицата.

Двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против предложението и настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

"За работниците не е важно кой ще плаща първите дни. Когато служителят има най-голяма потребност от средства - не стига, че ще бъде болен, а няма да има и доходи, за да посрещне тази своя необходимост, коментира д-р Валери Апостолов от КТ "Подкрепа" в "Денят ON AIR".

Предложено беше майки, които гледат болните си деца и работници, пострадали при трудова злополука все пак да получават средства.

"Не сме съгласни на този компромис. Това е обида. Не може да сложиш под един знаменател 3 млн. български работещи, като кажеш, че са "крадци" заради малка група от хора, които злоупотребяват", заяви Апостолов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента се въвежда обществено неприемлива несправедливост за да се реши друга такава, което показвало, че държавата не иска да се занимава с въпроса, като разработи пакет от мерки.

"Контрол не може да упражняват работниците, нито работодателите. Това е ангажимент на държавата. Скъсана е нишката, че няма интерес - този, който плаща - той не контролира. Този, който издава документи, не е заинтересован. Трябва да се смени механизмът", обясни Апостолов.

Той беше категоричен, че ако до края на месеца предложението не бъде отменено, синдикатите ще организират мащабен национален протест.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК