Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Съветите на Бисмарк били актуални и днес

Който чете внимателно миналото, може да управлява разумно бъдещето

15.11.2019 | 22:15 Редактор: Стефанка Митева

Между уроците на миналото и посоката на бъдещето! Вървим ли по верния път? В студиото на "Денят ON AIR" разговарят акад. Константин Косев и издателят Иван Гранитски.

"Грешка ще бъде ако не се учим от грешките. Човек черпи от миналото опит и се учи как да върви напред. Това е общо явление за човечеството. Не можеш да вървиш напред без да познаваш добре извървяния досега път", започна разговора акад. Константин Косев.

Академикът има нова книга озаглавена "Бисмарк. Източният въпрос и българското освобождение (1856-1878)". Тя е била представена вчера в големия салон на БАН. 

"Това е дългогодишен труд на акад. Косев и в него има много ценни анализи за европейската политика и в частност политиката на Бисмарк към България", сподели Иван Гранитски в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Не оценяваме правилно околното пространство в Европа", заяви Косев като една от идеите на Бисмарк, от които можем да се поучим.

Той разказа историята около обединяването на Германия, която тогава се е състояла от над 30 херцогства и графства. По неговите думи Бисмарковите идеи били абсурдни и даже са го подигравали в началото.

"Който чете разумно и внимателно миналото, може предвиди и да го управлява бъдещето. Това са и съветите на Бисмарк", допълни Гранитски.
 
Според издателя в някои отношения се движим напред, но в много сме изостанали. 

И двамата са на мнение, че трябва да се инвестира в науката и изкуството и да се обръща внимание на думите на учените и творците. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК