Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: 1085 лв. заплата за млад учител е добър старт

Има интерес към професията, но все още липсват кадри в някои специалности

13.11.2019 | 22:06 Редактор: Стефанка Митева

Бюджет 2020 предвижда увеличаване на учителските заплати и парите за образование. По темата говори депутатът на ГЕРБ Галя Захариева. 

"Винаги когато говорим за образование, трябва да говорим за качеството на образованието, за това какво могат да научат нашите деца и какво се случва с тях след като придобият тези знания и умения. Бюджетът и финансовите средства са е изключителна сериозна мярка в търсенето на по-доброто качество", коментира депутатът в предаването "Денят ON AIR".

Според Захариева има интерес към учителската професия, но все още липсват кадри в определени специалности. Тя допълни, че една работна заплата за млад учител, която от догодина ще бъде 1085 лева, е добър старт. 

"Системата на образованието е тромава и изисква време за да се види ефектът от мерките, които са приложени", каза Галя Захариева. 

Тя смята, че не е достатъчно един учител да получава добро възнаграждение, а трябва и да е мотивиран да обучава децата. 

Депутатът цитира и някои данни - 360 млн. отиват за педагогически специалисти, 54 млн. за увеличение на заплатите на непедагогически специалисти и близо 500 млн. средства, които ще влязат в системата на образованието. 

Захариева сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че предстои промяна на закона за висшето образование и следващата седмица ще се гледа законопроекта на първо четене. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК