Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кризата в Израел вероятно ще доведе до нови избори

Давид Леви е на мнение, че Бени Ганц няма да състави правителство на малцинството

25.10.2019 | 22:20 Редактор: Ивет Арабова

"В Израел има два основни блока, които са в патова ситуация. Изборите в страната не доведоха до промяна в тях. Най-вероятно ще има трети поред избори в Израел и Нетаняху вече няма да е премиер на Израел", каза в студиото на "Денят ON AIR" международният анализатор Давид Леви.

Според него ще се стигне до подвеждане под отговорност на Бенямин Нетаняху.

"Почти във всяка страна са се случвали такива кризи, в миналото и в Израел е имало подобни ситуации. Преди два дни Бени Ганц получи мандат за съставяне на правителство. Ако той не успее, ще бъде върнат на президента и много вероятно да се стигне до нови парламентарни избори", коментира още Леви.

Той заяви, че има много партии в Израел, които няма как да влязат в либерално-центристка коалиция с Бени Ганц.

"Възможен е и вариант за някакво правителство на малцинството, но това е много сложен и нестабилен вариант. Бени Ганц едва ли ще предприеме такъв ход, защото това ще е политическо самоубийство. Нетаняху е с много богат опит, политически креативен, така че винаги може да изненада с нещо", каза още Давид Леви в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че интересите на обществото са едно от последните неща, които вълнуват Нетаняху в създадената ситуация.

"Кюрдите са жертви на доктрината за врага и са удобния за Турция враг. Интересите на САЩ и Русия за Сирия в момента са в някакъв унисон. В Сирия Путин се оказва най-важният фактор", обясни Леви.

Вижте целия разговор с Давид Леви във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК