Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ситуацията от март във Великобритания - има сделка, няма Brexit

Всички страни членки на ЕС подкрепиха отлагането, за да няма напускане без договор

24.10.2019 | 20:28 Редактор: Ралица Братанова

Всички страни членки на ЕС подкрепиха отлагането на Brexit. Това стана след среща в Брюксел, за да се избегне напускане на Общността без сделка. 

"Това е позиция на ЕП, решението за отсрочката ще се вземе от държавите членки. Там позицията не е еднозначна. Макар и с видимо недоволство, някакво отлагане отново ще има, твърде вероятно - последно. Сроковете варират от 15 дни до 31 януари", коментира бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

По думите му Brexit отново се е превърнал в календар - говори се за дати, а не по същество.

"Ситуацията се повтаря. Практически същото беше през март, когато отново имахме договореност между Обединеното Кралство и ЕС, отказ от парламента да гласува този договор и очаквания за отлагане", коментира Кючуков.

Той обясни, че ако има отлагане, това предполага ново гласуване на тази договорка, която Джонсън е постигнал.

По думите му парламентът вече е гласувал, че преди тя да бъде приета, трябва да се гласуват всички възможни поправки, които да предотвратят Brexit без договор.

"Brexit отново се върна в състоянието си преди шест месеца - има договор, няма  Brexit. Битката се премести в Лондон и тя е между правителството и парламента", заяви Кючуков.

Ако Брюксел предложи отлагане на напускането на Великобритания до януари, ще трябва да се проведат предсрочни избори.

"Парадоксът е, че и правителството, и опозицията искат предсрочни избори, само че при различни условия и различно време", обясни бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Според него независимо дали ще се стигне до твърд Brexit, или ще се приеме договор, Джонсън ще спечели, тъй като ще се възползва от умората на британците, желаещи да се сложи край на тази агония.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК