Британският парламент продължава безкрайната сага с Brexit

Депутатите отхвърлиха предложения от Джонсън график на действие

23.10.2019 | 10:10 Редактор: Тодор Петров

Британският парламент за пореден път осуети плановете на премиера Борис Джонсън. За първи път от началото на Brexit депутатите гласуваха в подкрепа на уговорено с Брюксел споразумение. Минути по-късно обаче те отхвърлиха предложения от Джонсън график на действие, като така застрашиха и обещания "развод" с Европейския съюз на 31 октомври. 

Камарата на общините взе решение да подкрепи на първо четене новия законопроект на кабинета за напускане на Общността с 329 на 299 гласа. Депутатите обаче отхвърлиха предложението за разглеждане на текста след три дни, като част от тях подчертаха, че това не е достатъчно време да се запознаят с документа, съставен от 110 страници. 

След решението на британския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова европейските лидери да одобрят поредното отлагане на Brexit. Източници от "Даунинг стрийт" 10 обаче заявиха, че ако това се случи, премиерът Борис Джонсън ще се опита да свика предсрочни парламентарни избори.

"Много се радвам, че за първи път след дълго мълчание Камарата пое отговорност, обедини се и прие споразумението. Но съм разочарован, че депутатите отново гласуваха за отлагане. Сега отново сме изправени пред период на несигурност, а Европейският съюз трябва да реши как ще отговори на парламента. Правителството ще трябва да поеме по единствения отговорен път и да ускори подготовката си за Brexit без сделка", заяви Борис Джонсън.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК