Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Кой е верният път за решаване на проблемите в здравеопазването ни?

Доц. Воденичаров: Назрява моментът за национален дебат

14.10.2019 | 20:28 Редактор: Ивет Арабова

"В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми". Това каза бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров в студиото на "Денят ON AIR".

"Цялата нация се вълнува от проблемите в здравеопазването. Много са проблемите, наслоени в годините. По този начин не могат да се случат нещата", коментира и ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София акад. Лъчезар Трайков.

По думите му преди 7-8 години се е говорело по същия начин за решаването на проблемите във сферата. Академик Трайков твърди, че около 40-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването знаят как могат да се решат трудностите. 

"Трябва да се гарантира, че тази реформа, която се предложи, поне 10 години няма да се променя. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване. Виждаме министър Ананиев, той има много добри идеи. Нищо обаче не зависи от него и екипа му. Факт е, че здравеопазването става все по-скъпо", сподели още акад. Трайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага.

"Има разлика сто пъти между различни пътеки, по света няма такова нещо. Има и сто пъти разлика в заплатите. Политиците трябва да бъдат принудени, за да седнем и да говорим за бъдещето на България. Ето, сега на изборите - това е един от механизмите, по които може да се случи това", коментира още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК