Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Здравеопазването ни е фалирало, категорични са лекари

Д-р Станимир Хасърджиев и д-р Емил Райнов са скептични за обещаните средства от МС

08.10.2019 | 20:32 Редактор: Ралица Братанова

За 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв допълнително за болнична помощ. 70% от тях трябвало да отидат за заплати на медиците. 

"И 2 милиарда лева да се изкарат, няма да бъдат достатъчни, ако не се оправят пробойните в тая система и докато не стане ясно на всички, че никой нищо не дава. Единствените, които дават, са българските граждани", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му когато се разболееш, се налага да вадиш пари от джоба си. Според него политиците продължават да вадят и дават нещо, но в здравното осигуряване не би трябвало някой да дава.

"С един и същи номер се минава поредна година. Първото "даване" беше преди евроизборите. Обещаха се, нищо не се случи. Категорично никой нищо не дава. Това са пари от нашите здравни вноски. За следващата година е записана по-висока минимална работна заплата и от там ще дойде ръст", обясни бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов.

По думите му и 2 пъти да се увеличат цените на клиничните пътеки, няма гаранция, че заплатите на протестиращите ще се вдигнат.

Експертите коментираха, че здравеопазването ни отдавна е фалирало.

Според Райнов разковничето се крие в принципите на болниците.

"Някой не изпълнява това, което е негово задължение. Има собственик - той решава тази болница ще съществува ли, ще бягат ли кадрите или ще фалира", коментира бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.
 
Според Хасърджиев колкото и да е добър един директор, ако няма финансови механизми, с които да реформира болницата, не може да се оправи при положение, че държавата не е създала условия.

Лекарите бяха категорични, че демонополизирането на Касата няма как да реши проблемите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК