Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Павел Шопов: "Без "Атака" групата на "Обединени патриоти" е нелегитимна

Проблемът е, че председателят на НС изобщо не се произнесе по искането ни, отбеляза той

12.09.2019 | 21:01 Редактор: Василена Василева

Председателят на парламента Цвета Караянчева да заличи името на групата на "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" от регистрите на НС и да обяви депутатите на НФСБ и ВМРО за независими. Такова искане отправиха лидерът на "Атака" Волен Сидеров и неговите депутати преди дни в писмо до Караянчева.

"Без "Атака"  групата на "Обединени патриоти" е нелегитимна. Проблемът на практика тръгна оттам, че председателят на НС изобщо не се произнесе по това наше искане. Това от своя страна пък доведе до окуражаването на ВМРО и НФСБ", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Атака" Павел Шопов.

И припомни, че преди около два месеца, той, заедно със Сидеорв и Десислав Чуколов бяха изключени от групата, а преди няколко дни останалите атакисти също са напуснали, с което всички предствители на "Атака" в НС станали независими депутати.

"Съвместно с изявени юристи сме подготвили свое становище. Под правилника обаче има и други актове в НС, които регламентират съответната материя. Парадоксално и смешно е, че месец и половина по-късно гръбнакът на тази коалиция, а именно Волен Сидеров и "Атака", биват изведени от нея, надписът "Обединени патриоти" продължава да стои върху вратата на парламентарната стая.

В мотивите си до председателя на НС от "Атака" се позовават на Коалиционното споразумение между трите партии, където в чл. 16 изрично било записано името на парламентарната група, което включва и имената и на трите формации. След изваждането на партията от формацията името на парламентарната група автоматично ставало юридически нелегитимно и следва заличаването ѝ в специалния регистър на парламента. 

Според тях в момента се прави опит да се обяви за легитимна парламентарна група, която след изваждането на "Атака" вече не съществувала.

Междувременно от партията настояват да бъдат спрени всякакви разпоредителни и фактически действия, последвали освобождаването на Волен Сидеров от председателското място до решаване на казуса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК